Знаете ли, че ДНК-то на обикновената домашна котка съвпада на 95,6

...
Знаете ли, че ДНК-то на обикновената домашна котка съвпада на 95,6
Коментари Харесай

Как човекът опитомил котката

 пума

Знаете ли, че ДНК-то на елементарната домашна котка съответствува на 95,6 % с това на тигъра? Да-да, лежащата на дивана ви котка е съвсем цялостно копие на големия яростен див звяр, един от най-опасните на планетата. Как са съумели хората да опитомят котката – това гордо и без значение животно?

Ясно е, че не всички животни стават за опитомяване: „ претендентите “ би трябвало да дават отговор на няколко условия: допустимо е да се хранят, да се разхождат, имаш от тях някаква полза и, най-после, в вероятност не би трябвало да съставляват заплаха за индивида.

Преди хиляди години хората разкрили диви котки, живеещи наоколо до обитаемоте места, които били подобаващи за опитомяване. Разбира се, хората не го правели, с цел да се любуват на мъркането им или да се усмихват, гледайки по какъв начин котките лудуват.

Имало проблем със съхраняването на консумативите и, по-точно, трябвало да се води борба с вездесъщите гризачи- това било главната причина котката да стане домашно животно.

Учените допускат, че процесът на опитомяването на дивите котки почнал преди 9000 -12000 години. Най-древните свидетелства за одомошняване на котката били открити в Кипър и датирали от 8 хилядолетие прочие н.е. – било намерено заравяне на човек и неговият четирикрак любим.

Но от антични времена не са останали никакви доказателства по какъв начин е протичало опитомяването на животните.

Видимо, първите хора, решили да приучат котките, се подлагали на огромна заплаха (пробвайте да докоснете дива горска котка например) и употребявали разнообразни вкусни примамки, приканвайки животните към себе си и карайки ги да привикнат.

Постепенно дивата котка се научила да се доверява на хората и все по-често оставала в обитаемото място, където постоянно можела да се сгрее край огъня и където вкусно ще я нахранят.

За няколко хиляди години одомашнената котка се отделила от своите събратя, станала не толкоз нападателна и по-разбрана. Но въпреки всичко котките повече от всички други домашни животни запазили характера на дивите си предшественици – автономия и самостоятелност от индивида.

И всякога, когато храниш домашния си любим и му чистиш, се чудиш кой кого е осиновил: човек котката или котката човека…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР